Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te naleśniki z mascarpone wpraszają się na śniadanie lub deser. Świeże maliny i bogate, kremowe nadzienie mascarpone w połączeniu z delikatnymi domowymi naleśnikami dają wspaniały efekt. Głównym atutem jest to, że zrobienie tego dnia zajmuje mniej niż jeden odcinek serialu.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 64
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 64
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Składniki
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Naprzemiennie dodawaj mleko, wodę i przesianą mąkę, a na koniec dodaj stopione masło i likier. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wstaw ciasto do lodówki.
W tym czasie zmiksuj serek z cukrem waniliowym, cukrem lub miodem oraz dodaj sok z cytryny. Sprawdź poziom kwasowości i słodkości, po czym wyreguluj według uznania.
Dodatek masła w cieście naleśnikowym powoduje, że do smażenia nie musisz używać dodatkowego tłuszczu. Używaj patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej mocno patelnię (na zimnej patelni naleśnik na pewno się porwie), wylewaj porcje ciasta (im cieniej, tym lepiej) i smaż z obydwu stron na złoty kolor, następnie odkładaj na talerz.
Każdy naleśnik smaruj równo serkiem i zwijaj w ruloniki. Zostaw trochę nadzienia do dekoracji. Zwinięte naleśniki posmaruj mascarpone, udekoruj malinami i świeżymi listkami mięty. Posyp cukrem pudrem i podawaj od razu.