Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z morelami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9286
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 221
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 502
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9286
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 221
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 502
Składniki
35 min ; Porcja: 375 kcal; Cena porcji: 2 zł.
Morele umyj, osusz. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Włóż je do miseczki. Skrop likierem, lekko przemieszaj i wstaw do lodówki.
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wlej mleko oraz wodę mineralną. Wbij jajka. Dodaj sok i skórkę startą z pomarańczy. Dosyp cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto na naleśniki przykryj, odstaw na około 20 minut, aby mąka spęczniała.
Dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj je równomiernie po całej patelni i smaż cienkie naleśniki. Gotowe placki poskładaj w trójkąty. Napełnij je morelami zamarynowanymi w likierze. Od razu podawaj.Źródło: Naj