Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na naleśniki, ale skończyły ci się jajka? Nic straconego! Jeśli masz w domu siemię lniane, to bez problemu przygotujesz ciasto, które po usmażeniu będzie pysznie smakować zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na naleśniki z siemienia lnianego.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 258
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 73
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 258
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 73
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Składniki
Przygotowując naleśniki z siemienia lnianego, musisz liczyć się z tym, że zrobienie tego dania zajmuje nieco więcej czasu niż z tradycyjnego przepisu. Czas ich wykonania wydłuża konieczność przygotowania kleiku z siemienia lnianego – to właśnie od niego należy rozpocząć pracę.
Aby przygotować kleik, zmieszaj dokładnie siemię lniane z 3 łyżkami wody i sodą oczyszczoną i odstaw do lodówki na kwadrans.
Gdy minie ten czas, odcedź kleik, dodaj mleko, 1 łyżkę oleju i wodą gazowaną. Zmiksuj dokładnie, a następnie (ciągle mieszając) wsyp mąkę. Całość mieszaj tak długo, aż nikną wszystkie grudki.
Gotowe ciasto odstaw na 5-10 minut, a następnie zacznij smażyć naleśniki – na rozgrzanym na patelni oleju.