Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki z żurawiną i sosem czekoladowym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 35 minut
Żurawinę zalać sokiem jabłkowym i odstawić na noc, aby spęczniała. Śmietanę podgrzać z 1/4 litra mleka. Dodać polewę czekoladową. Mieszając, podgrzewać, aż polewa całkowicie się rozpuści. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z resztą mleka, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dosypać mąkę i ponownie wymieszać mikserem. Żurawinę przełożyć na sitko, dobrze osączyć. Dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę z białek delikatnie domieszać do ciasta.
Na dwóch dużych patelniach rozgrzać po łyżce klarowanego masła. Na każdą patelnię wlać po połowie ciasta. Usmażyć puszyste, rumiane naleśniki (choć grubością będą przypominać omlety). Potem porwać je na kawałeczki dwoma widelcami. Przełożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem czekoladowym.Źródło: Życie na gorąco