Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciekawe, ale u mnie klopsy za każdym razem są inne od poprzednich, tym razem z darami ogrodu - oczywiście zielonymi!!! Dodatkiem jest żurkowy sos, a jarzyna - fasola z fasolą...
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Bułkę namoczyć w wodzie, do miski wrzucić mielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, musztardę, jajko, zioła świeże i suszone, sól, pieprz. Zagnieść ciasto mięsne - kontrolować konsystencję - jeśli zbyt zwarte dodać odrobinę wody, jeśli za luźne - dosypać odrobinę bułki tartej. Odstawić, by odpoczęło (ok. 15 min) Obraną zieloną fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Odsączyć z zalewy białą fasolkę. Wymieszać płatki migdałowe z solą, papryką, imbirem i chili. Podgrzać bulion warzywny z wyciśniętym ząbkiem czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.
Formować spłaszczone klopsiki (wielkości gałki lodów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni, na oliwie na złoto - brązowy kolor (z tej porcji - 12 sztuk). Po usmażeniu - przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym (120 st.) piekarniku, do momentu ukończenia pozostałych elementów dania. Do podgrzanego bulionu (z przyprawami) wlać zakwas - rozmieszać, żeby nie zrobiły się kluski. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Podgrzewać na malutkim ogniu, by w sposób naturalny sos żurkowy się zagęścił.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wrzucić płatki migdałowe wymieszane z przyprawami, Smażyć krótko na średnim ogniu (papryka w tłuszczu lubi się spalić na węgielek...), aż płatki nabiorą chrupkości. Odcedzić zieloną fasolę, włożyć do miski, dodać białą fasolę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Na talerz wyłożyć klopsiki, polać sosem żurkowym, ugarnirować mieszanką fasoli. SMACZNEGO!