Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nóżki w galarecie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9849
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9849
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Oczyszczone, umyte nóżki i golonki wrzuć do zimnej wody (powinna lekko przykryć mięso) i zagotuj. Odszumuj. Dodaj warzywa i przyprawy do smaku. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 2-3 godz. (aby galareta była bardziej kleista, gotuj ok. 4 godz.).
Wyjmij mięso, obierz i pokrój. Wywar dopraw solą (na końcu) i pieprzem, przecedź, po czym dołóż do niego mięso.
W salaterkach ułóż pokrojoną marchewkę, osączoną kukurydzę lub groszek. Zalej wywarem z mięsem. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
Do nóżek podaj ocet, ćwiartki cytryn, grzybki marynowane lub chrzan – smak galarety jest dość mdły.Źródło: Świat kobiety