Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki w sosie własnym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych obiadów. Bardzo szybki w przygotowaniu a w dodatku przepyszny. Polecam!
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 24
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 129
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 24
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 129
Składniki
Mięso mielone łączymy z przyprawami, kaszą i jajkiem, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Gdy mięso jest podsmażone dolewamy rosół - tyle aby zakryć pulpety. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie w połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki aby noe bylo grudek, dodajemy chochelkę sosu z pulpetow i mieszamy. Całość wlewamy do gotujących pulpetów i mieszamy aby sosik zgęstniał. Doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotowe. Kosztujemy czy nie trzeba doprawić sosiku. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i warzywa. Smacznego!
Gdy używamy wody zamiast rosołu można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do smaku, ewentualnie vegetę.