Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomagająco na układ pokarmowy oraz pobudzająco na przemianę materii. Nic dziwnego, że jego stosowanie jest tak popularne od lat. Możesz z niego przyrządzić napój wraz z wodą i miodem, dodawać do zup i dań na ciepło. Oto tradycyjna receptura na ocet jabłkowy Siostry Anastazji.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Wlej letnią wodę do dużego słoika lub szklanego naczynia, wymieszaj razem z miodem i cukrem. Powinna sięgać maksymalnie do połowy, aby jeszcze zmieściły się owoce. Jabłka pokrój w ćwiartki, oczyść z ogonków. Wrzuć do mikstury w słoiku. Całość powinna sięgać do 3/4 naczynia, a jabłka nie powinny wystawać poza poziom wody.
Zamiast zakrętki, przykryj słoik lnianą ściereczką. Zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zostaw tak na 7 dni, mieszając przynajmniej 2 razy dziennie całą miksturę. Następnie odstaw na 4-5 tygodni bez mieszania. Po tym czasie odcedź roztwór, a powstały ocet przelej do butelek. Zabezpiecz zakrętkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Źródło: e-smaknatury.com.pl