Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 142
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 244
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 142
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 244
Składniki
Ogórki oczyścić i dobrze umyć, układać na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem w kamionce lub w słoikach ( ja preferuję kamionkę bo jest mniej zabawy jeśli powstanie, kożuch który trzeba ściągać), zalać ogórki wodą z solą ( niektórzy zalewają zimną, inni gorącą, ja zalewam ogórki solanką o temperaturze około 50-60 °C) tak żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię solanki (jeśli robimy w kamionce to najlepiej ogórki czymś docisnąć) . Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne a po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy. Jeśli ogórki mają długo stać, to żeby nie zmiękły do każdego słoika dodać jednego liścia: wiśni, winogrona lub porzeczki.