Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że możesz samodzielnie przygotować pyszne ogórki na zupę w zimie? Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki. Przygotowane w ten sposób przetwory wystarczą, by nadać zupie niezwykłego aromatu. A że wszystkie dzieci i dorośli kochają ogórkową, słoiki będą znikać w mgnieniu oka!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 19
Składniki
Przekrój ogórki wzdłuż i za pomocą łyżeczki wyjmij nasiona. Te możesz wyrzucić. Zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach. Możesz te je bardzo drobno posiekać nożem lub niezbyt mocno rozdrobnić robotem kuchennym.
Posyp ogórki solą i wymieszaj. Przełóż je do durszlaka ustawionego w dużej misce. Odczekaj 30 minut.
Cebulę i koper drobno posiekaj.
W garnku wymieszaj koper, ocet, cukier, skrobię kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę.
Ogórki przenieś na czysty ręcznik kuchenny. Owiń je dokładnie i ściśnij nad zlewem, by usunąć z ogórków jak najwięcej wilgoci.
Dodaj ogórki do garnka z pozostałymi składnikami i całość zagotuj na średnim ogniu. Gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 4-6 minut.
Gorące ogórki przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć i włóż je do garnka z gotującą się wodą. Pasteryzuj je przez 5 minut, a następnie wyjmij i ostudź.
Ogórki na zupę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.