Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet cesarski"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1650
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1569
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1650
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1569
Składniki
Żurawinę zalać sokiem jabłkowym i odstawić na noc. Śmietanę podgrzać z 1/4 litra mleka. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Wymieszać z resztą mleka i szczyptą soli. Wprost do masy jajecznej przesiać mąkę.
Żurawinę osączyć na sitku. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połączyć z masą omletową i żurawiną.
Na patelni (śr. 24 cm) rozgrzać łyżkę masła. Wylać połowę masy omletowej. Równomiernie rozprowadzić ją i usmażyć puszysty omlet na złoty kolor z obu stron. Zdjęć z patelni, trzymać w cieple, aby nie wystygł.
Rozgrzać resztę masła, wylać resztę masy, usmażyć drugi omlet. Oba omlety porwać na kawałeczki, posługując się dwoma widelcami. Od razu je serwować z sosem czekoladowym.Źródło: Życie na gorąco