Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z kiełkami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 70
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 202
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 70
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 202
Składniki
Pieczarki umyj, osusz, pokrój w grube plastry. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni roztop 2 łyżki masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miseczki wbij 3 jajka i dodaj połowę wody lub mleka. Energicznie roztrzep widelcem lub trzepaczką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni roztop połowę masła, które zostało. Wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała.
Smaż na niezbyt dużym ogniu przez 3-5 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Omlet zsuń na talerz, rozłóż na nim połowę usmażonych pieczarek oraz kiełków, złóż na pół. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet ze składników, które pozostały.
20 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie