Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlety z boczkiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Jajka wbij do miski. Następnie wlej mleko i dołóż starty na tarce żółty ser oraz śmietanę. Całość zmiksuj lub starannie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Plasterki wędzonego boczku wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Zrumień z dwóch stron. Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Pozostaw do ocie knięcia. Możesz też zblanszować mrożony szpinak liściasty (nie rozmrażaj go wcześniej). Dymki opłucz, posiekaj razem ze szczypiorem.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju. 1/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozprowadź na powierzchni patelni. Posyp częścią posiekanej dymki oraz szpinaku. Podgrzewaj, aż masa się zetnie. Następnie omlet ostrożnie odwróć i krótko dosmażaj z drugiej strony. W ten sam sposób przygotuj z reszty ciasta kolejne omlety.
Przygotowane omlety przełóż na talerze. Posyp rzeżuchą (lub kiełkami). Podawaj razem z plasterkami boczku.
czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 3,80 złŹródło: Świat kobiety