Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orientalny pieczony udziec jagnięcy z sosem z buraków"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 179
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 29
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 120
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 461
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 179
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 29
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 120
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 461
Składniki
Przygotuj sos jogurtowo-burakowy: rozgrzej piekarnik do 200°C. Zawiń umyte i osuszone buraki w folię aluminiową, piecz, aż zmiękną, około 40–45 minut. Wystudź je, obierz ze skórki, grubo pokrój.
Zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu na gładko. Dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki.
Przygotuj marynatę do mięsa: w moździerzu utrzyj na gładką pastę czosnek z dwiema łyżeczkami soli. Dodaj marynowaną skórkę cytrynową, baharat, chili i sumak, ponownie utrzyj na gładką masę. Wymieszaj ją z oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ponacinaj udziec co 3–4 cm. Natrzyj mięso pastą, dokładnie wcierając ją w nacięcia. Owiń folią i marynuj w temperaturze pokojowej przez 1–1,5 godz. (możesz też zostawić je na noc w lodówce, ale przed pieczeniem musi być odpowiednio wcześnie z niej wyjęte, bo powinno mieć temperaturę pokojową).
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż jagnięcinę do brytfanki i piecz mniej więcej godzinę i 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem spod mięsa (powinno mieć około 54–58°C, sprawdzisz to na termometrze piekarniczym).
Gotowe wyjmij, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut. Przygotuj sałatkę: w rondelku zagotuj ocet winny i cukier. Dodaj cebulę, zdejmij z ognia. Odstaw na 30 minut, żeby cebula się zamarynowała. Odsącz, pozostawiając trochę płynu na później.
Przed podaniem dodaj zioła, skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz pozostawioną marynatą cebulową. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Podawaj jagnięcinę z sałatką, sosem jogurtowo -burakowym i podgrzanymi chlebkami pita.Źródło: Twój Styl