Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem na ormiańskie gołąbki czyli DOLMA lub TOLMA. Danie dość pracochłonne, ale finalnie odwdzięcza się wyśmienitym smakiem i zapachem. Te dwa ostatnie możliwe są dzięki mnogości przypraw i ziół jakich użyliśmy do ich przyrządzenia. Wierzymy, że zechcecie obejrzeć nasz film i przygotujecie własne danie we własnej kuchni.
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
Składniki
Do mięsa dodajemy wszystkie wymienione przyprawy, ryż oraz zioła. Uzupełniając wodą wyrabiamy farsz,aż do uzyskania puszystej konsystencji. Soa rozpoczynamy od podsmażenia cebulki, potem dodajemy pomidory, zieleninkę i paprykę czerwoną. Podsmażamy do uzyskania dość miękkiej postaci doprawiając solą i pieprzem. Wcześniej przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy ściśle. Następnie wykładamy garnek niewielką liczbą liści kapusty, aby zabezpieczyć danie przed przywieraniem. Układamy gołąbki bardzo ciasno przekładając warstwy naszym sosikiem. Po ułożeniu wszystkich przykrywamy talerzem i zalewamy wodą tak aby wypełnić garnek do poziomu lekko przykrywającego talerz. Gotujemy na wolnym ogniu do pełnej miękkości. Życzymy smacznego Lilith i Paweł