Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ostry rosół z kluseczkami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Składniki
Rosół: warzywa z włoszczyzny oczyść, opłucz, pokrój na duże kawałki. Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do 1,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Zdejmij szumowiny, włóż warzywa i przyprawy (chili i czosnek w całości). Gotuj na jak najmniejszym ogniu kolejną godzinę.
Kluseczki: jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Zmiksuj kaszkę, masło i żółtka. Domieszaj połowę piany i mąkę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę piany. Uformuj kuleczki.
Przecedź rosół. Podgrzej do lekkiego wrzenia. Wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj kilka minut. Chili i marchew potnij w plasterki, wrzuć do zupy i podawaj.
Kolorowo i pachnąco
Do masy na kluseczki dodaj posiekane zioła – natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek lub koperek.Źródło: Naj