Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ozór wołowy w galarecie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Ozór umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj cebulę i całe przyprawy, posól, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
10 minut przed końcem gotowania włóż do garnka marchewkę. Wyjmij z bulionu cebulę i przyprawy, miękką marchewkę i ozór, który natychmiast schłodź w zimnej wodzie. Następnie obierz i pokrój. Marchewkę pokrój w plastry i wytnij z nich kwiatki.
Z garnka odlej szklankę bulionu i odstaw do wystudzenia. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Stale mieszając, podgrzej bulion, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Wlej 3 szklanki czystego bulionu i wymieszaj. Możesz dodać trochę soku z cytryny. Na półmisku ułóż plastry ozora, wokół rozłóż kwiatuszki z marchewki i gałązki kopru.
Całość zalej częścią galarety i poczekaj, aż stężeje. Następnie wyłóż ziarnka granatu i koperek, ponownie zalej galaretą i odstaw do stężenia. Kwiatuszki z marchewki można udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.Źródło: Na żywo