Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pałki z kurczaka w sosie śmietanowym"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 200
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 196
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 200
Składniki
Porcje 3 Przygot. 60 min Cena 3,40 zł Kalorie 519 kcal
1Mięso umyj, osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Umyj i pokrój pieczarki. Rozgrzej masło z odrobiną oleju i podsmaż pałki. Wsyp 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz przyprawy uniwersalnej. Oprósz mąką. Podlej niewielką ilością wody. Nakryj naczynie. Duś na małym ogniu około 40 minut. W razie potrzeby podlej danie gorącą wodą.
2Kiedy mięso jest już miękkie, wlej śmietanę. Podgrzej jeszcze raz. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posiekaj drobniutko koperek, wsyp do mięsa. Wymieszaj.
3Podaj pałki z ziemniakami oraz surówką, np. z kapusty pekińskiej, marchewki. Pałki w sosie pieczarkowym smaczne są z makaronem oraz kluskami śląskimi.
4W ten sam sposób można przyrządzić piersi z kurczaka i indyka oraz schab karkowy, środkowy, mięso od szynki lub z łopatki.
5Zamiast koperku możesz użyć posiekanej natki.
<strong>Katarzyna Jaworek z Mętkowa</strong>Źródło: Takie jest życie