Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 0,60 zł.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko, maślankę, stopione, ochłodzone masło. Wbijamy jajko. Miksujemy.
Małą teflonową patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wylewamy na nią tyle ciasta, by otrzymać dość gruby placuszek.
Smażymy, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwracamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Amerykanie podają swoje naleśniki na ciepło, polane syropem klonowym. Można także podawać je na zimno, np. z jagodami, serkiem homogenizowanym lub jogurtem zmiksowanym z owocami.
Wartość odżywcza 1 sztuki: 140 kcal Białko 7,5 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 27 g.Źródło: Rewia