Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panczkraut lub jak kto woli ciapkapusta to typowe i bardzo popularne danie kuchni śląskiej. Zanim przejdę do przepisu krótko o etymologii słowa panczkraut. Składa się z 2 częśći: pancz oraz kraut. Pantschen w języku niemieckim to fałszowanie ( chodzi głównie o rozcieńczanie wina) a kraut to po niemiecku kapusta. W słowniku niemieckim nie znajdziemy słowa panczkraut. W wielu śląskich domach mówi się o tym daniu "ciapkapusta"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Składniki
Przygotowujemy kapustę kiszoną do gotowania. Odsączamy nadmiar soku i kroimy Wkładamy do garnka ( najlepiej garnek z sitem do gotowania makaronu) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek (jeżeli nie było wcześniej w kapuście) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i w drugim garnku je również do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek wędzony i przesmażamy, dodając do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
W końcowym etapie odsączamy ugotowaną kapustę i ugotowane ziemniaki. Ziemniaki ugniatamy i po ich ugnieceniu przekładamy je do garnka z ugotowaną kapustą. Do tego dodajemy przesmażony boczek z cebulą. Do całości dodajemy pieprz i cukier na przełamanie smaku i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania i ewentualnie posypujemy koperkiem na talerzu. Smacznego. Doskonałe jako dodatek do golonek, żeberek, kiełbasy z rusztu lub krupnioków.