Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób często gości na moim stole. Wszyscy domownicy bardzo lubią dania z drobiu, najlepiej lubią udka pieczone w piekarniku o dobrze spieczonej chrupkiej skórce . Udka przygotowane z dużą ilością papryki i czosnku. Mięso mięciutkie, a skóra mocno przyrumieniona i chrupiąca. Polecam
blaszka lub naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, ścierka, miska,
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 154
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 852
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 154
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 852
Składniki
Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski, nacieramy solą , pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie posypujemy pozostałymi przyprawami, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy - nacieramy tak by udka były całe w przyprawach. Mięso zakrywamy ścieką i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrapiamy jeszcze trochę oliwą i pieczemy do miękkości w 180 stopniach około 60 minut. Gdyby udka za mocno się rumieniły zakryć folią aluminiową. Podczas pieczenia udka podlewać wytwarzanym się sokiem. Smacznego
Udka gotowe do podania.