Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna parmigiana przygotowana jest z bakłażana lub bakłażana z cukinią. Ta wersja warzywnej "lasagni" składa się wyłącznie z cukini.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 383
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 383
Składniki
Na oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Zalać passatą i zagotować razem z kilkoma listkami bazylii, przyprawami (sól, pieprz, oregano, rozmaryn itp) oraz z łyżką oliwy.
Cukinię pokroić w cienkie plastry i smażyć przez chwilę w głębokim oleju. Odkładać na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu.
Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą sosu i ułożyć cukinię. Układać kolejne warstwy sosu i cukini, a ostatnią partie zasypać bułka tartą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec przez około 25 minut.