Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Parówki w cieście orzechowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27474
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 191
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27474
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 191
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę.Dodaję pokrojone na kawa- łeczki masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Siekam nożem.Następnie dokładam orzechy oraz żółtko. Drożdże mieszam ze śmietaną. Dodaję do mąki.
Wyrabiam jednolite ciasto.Przekładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę i 15 minut.
Ciasto wykładam na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 46x24 cm. Następnie kroję go na 8 pasków o szerokości 3 cm. Każdą parówkę owijam spiralnie ciastem. Układam na dobrze natłuszczonej blaszce, pozostawiam na 15 min.
Po tym czasie ruloniki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję kminkiem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piekę na rumiano 30-35 minut.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Tina