Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "„Parzone” knedle"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj szczyptę soli i stopione masło. Wymieszaj.
Mąkę przesiej i dosypuj porcjami do mleka energicznie mieszając – ciasto nie powinno się przylejać do boków garnka.
Ciasto przełóż do miski i ostudź. Do chłodnego wbij jajka i wymieszaj (ciasto powinno być gładkie).
Śliwki umyj, rozkrój i usuń pestki. Ciasto wyjmij z garnka i podziel na 20 kulek. Rozpłaszcz, na każdy krążek połóż śliwkę i zlep.
W dużym garnku zagotuj wodę. Lekko ją posól. Wrzucaj partiami knedle i gotuj przez około 12 minut.
Masło rozpuść i wymieszaj z bułką tartą. Polej knedle i natychmiast podawaj. Możesz posypać cukrem albo np. cynamonem.
Czas przygotowania: 70 minut 480 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień