Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasta z soczewicy i bazylii"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12832
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 970
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12832
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 970
Składniki
Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości (ok. 15 minut). Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, osącz ją na sitku. Następnie pognieć ją widelcem lub zmiksuj w malakserze z oliwą.
Do soczewicy dodaj posiekaną bazylię oraz sezam, dorzuć drobno pokrojony lub krótko zmiksowany pomidor (wcześniej warto go sparzyć i zdjąć skórkę).
Wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą morską. Podaj np. na grzankach.
Do tej pasty pasują też pieczarki, cebula, ugotowana marchewka, więc wariantów smakowych jest mnóstwo!
Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, do ostrej pasty z bobu możesz dodać np. listki rukoli.Źródło: Świat kobiety