Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pchali ze szpinaku"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie zblanszuj go, wkładając na 40-60 sekund do garnka z wrzącą wodą. Zblanszowany szpinak natychmiast zanurz w misce z lodowatą wodą (możesz dodać kilka kostek lodu), aby zachował swój zielony kolor i jędrność. Osącz na sicie.
Szpinak drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa. Kilka połówek orzechów odłóż do dekoracji, pozostałe bardzo drobno zmiel. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, świeże oraz suszone zioła. Wymieszaj. Na koniec dodaj rozdrobniony szpinak oraz pestki z granatu. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą
Z masy uformuj małe kuleczki. Każdą udekoruj połówką orzecha. Schłodź w lodówce.
Rada: Do przygotowania pchali można wykorzystać inne warzywa np. buraki, bakłażany, botwinę, kapustę, pory lub kalafior. Pchali można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pastę do smarowania chleba.
30 minut Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie