Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pęczak z grochem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Groch opłukać, namoczyć. Przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Ostudzić, lekko rozgnieść widelcem.
Boczek pokroić, uprażyć na patelni. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by kasza doszła. Następnie przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać uprażony boczek.
Przyrządzić sos: posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu. Oprószyć mąką, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić szklanką rosołu z kostki. Zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Gotować 5 minut. Podawać osobno.
Do tego smacznego, sycącego dania warto podać surówkę z kiszonej kapusty lub brukselkę gotowaną na parze.Źródło: Twoje Imperium