Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza turecka , tureckie pide
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 783
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 85
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 783
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 85
Składniki
Na samym początku zabieramy się za wykonanie ciasta. Czas na rozczyn: kruszymy drożdże, dodajemy cukier trzy łyżki letniej wody oraz łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiewamy mąkę, dodajemy : wyrośnięty rozczyn , jogurt , sól i wodę i łyżkę oliwy, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wgniatamy pozostałą oliwę, konsystencja ciasta powinna być jednolita. Odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu : na oliwie przysmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy do uzyskania miękkości. Następnie dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę i pomidora, wszystko przyprawiamy i dusimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, formujemy je i nadajemy kształt łódeczek wałkując na grubość tak okolo 0,5 cm. Faszerujemy je i posypujemy delikatnie serem wedle uznania.
Gotowe nafaszerowane pide smarujemy rozmąconym jajkiem dookoła. Pieczemy w termoobiegu 200 C około 15 min do zarumienienia.