Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń indycza a la „rzymska”"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 214
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 214
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Filet oczyścić, pokroić w kostkę, a potem drobno posiekać. Cebule obrać, jedną pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Ser owczy pokruszyć. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. Dodać pokrojoną cebulę, jajko, natkę. Przyprawić 1 łyżeczką pieprzu i 1,5 łyżeczki soli. Dodać ser i dobrze wymieszać.
Z mięsnej masy uformować owalną pieczeń. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut.
Truskawki oczyścić z szypułek. Połowę owoców pokroić w kosteczkę, a resztę zmiksować. Pozostałe cebule posiekać. Tymianek drobno pokroić. Mus truskawkowy wymieszać z kosteczkami truskawek, cebulą i tymiankiem. Dolać oliwę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Salsę truskawkową podawać jako dodatek do indyczej pieczeni.Źródło: Życie na gorąco