Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń indycza w ostrej skorupce"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 89
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 89
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 90 minut.
Czosnek i cebulę obrać. Obie cebule i połowę czosnku posiekać. Pieczywo pokruszyć, połączyć z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać starty parmezan i połowę oliwy. Dobrze wymieszać. Masę rozsmarować na mięsie po około godzinie pieczenia.
Serca karczochów odsączyć z zalewy, ewentualnie pokroić na mniejsze cząstki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w kawałki. Odłożony czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać pozostałą oliwę. Wrzucić paprykę i czosnek. Smażyć na średnim płomieniu 12-15 minut. W połowie czasu smażenia dodać karczochy i połowę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bulion zagotować ze śmietaną. Wrzucić pokrojony w kostkę ser gorgonzola i rozpuścić go, mieszając. Sos zagęścić sosem pieczeniowym. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z resztą majeranku.
Pieczeń podawać z jarzynką z papryki i karczochów. Jako dodatek serwować sos śmietanowy. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco