Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyka obiadowa - z odrobiną nonszalancji...
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9380
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 226
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 507
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9380
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 226
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 507
Składniki
Ligawę umyć, osuszyć, obrać z błon, chrząstek, itp. Posmarować łyżką oliwy, posolić, popieprzyć, obsypać ziołami prowansalskimi, obłożyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać mocno resztę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia (razem z oliwą od smażenia), ew. obłożyć dodatkową cebulką i czosnkiem, dodać suszone śliwki i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po pół godzinie skropić obficie bulionem, przełożyć mięso na drugą stronę, po kolejnych 30 min. skropić wódką, wstawić jeszcze na 15 min. do piekarnika. Wyciągnąć mięso na talerz, przykryć miską, pokrywką - żeby nie wystygło. Do soków z pieczenia wlać makę rozrobioną w 0,25 szklanki wody, zagotować, by mąka straciła smak surowizny, dodać szczyptę kawy rozpuszczalnej, włożyć pokrojone w plastry mięso i od razu podawać np. z kluskami na parze (pyzami) i modrą kapustą lub sałatką z buraczków.