Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami i bazylią"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5328
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 99
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5328
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 99
Składniki
Mięso opłucz, osusz. Wzdłuż filetu zrób 2 głębokie nacięcia. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki, kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) zrumień na suchej patelni. Szynkę pokrój na kawałeczki.
Przygotowane dokładnie wymieszaj. Nadzienie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż je w nacięcia w mięsie. Filet obwiąż mocną nitką. Uformuj zgrabną pieczeń. Ułóż ją w brytfance. Marchewki oraz cebule obierz, warzywa pokrój na kawałki. Ułóż wokół mięsa. Podlej szklanką wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz przez godzinę. Mięso podlej jeszcze jedną szklanką wody i piecz dalej 30 minut.
Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Sos z dna brytfanki przecedź przez sitko. Wlej do garnka. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody. Wlej do sosu. Gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw go do smaku. Serwuj jako dodatek do gotowej pieczeni. Danie udekoruj odłożoną bazylią.Źródło: Naj