Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń z rękawa z morelami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Schab myjemy. Ostrym długim nożem nacinamy go w głąb w kilku miejscach. W nacięcia wciskamy po jednej moreli. Oliwę mieszamy z pieprzem, solą i majerankiem. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, a wierzch szpikujemy goździkami.
Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia i na kilka godzin lub całą noc wkładamy do lodówki.
Po tym czasie rękaw nakłuwamy szpilką w kilku miejscach. Pieczeń wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180oC. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, dzięki czemu mięso się ładnie zarumieni.
Wytopiony sos można zlać do rondelka, wrzucić do niego garść moreli i przez 10 minut dusić, a potem podać do pokrojonej pieczeni.
Wartość odżywcza jednej porcji: 617 kcal, Białko: 28 g, Tłuszcz: 11 g, Węglowodany: 67,7 g
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji około: 3,90 złŹródło: Rewia