Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami i serem
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Składniki
Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć. Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone składniki z patelni mieszamy ze startym serem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Za pomocą mniejszej szklanki lub literatki wyciąć kółka, nałożyć farsz i dobrze skleić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na czas nagrania się piekarnika. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy bez termoobiegu do zarumienia ok 20-25 minut. Smacznego!