Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy i smaczny pomysł na niedzielny obiad.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1002
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1116
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11427
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1002
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1116
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11427
Składniki
Z pomarańczy oraz z cytryny wycisnąć sok. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chili posiekać, cebulę obrać pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.
Połączyć oliwę z oliwek, miód, czosnek, sok z cytrusów, cebulę, imbir oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać sporządzoną marynatą, odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej).
Piersi osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć masłem, wlać kilka łyżek marynaty, piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać z ryżem ugotowanym z łyżką kurkumy i curry.
Wariant przygotowania: Można też wyjąć piersi z zalewy, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, potem podlać zalewą i poddusić przez około 15 – 20 minut.