Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli alternatywa dla tych, którzy unikają smażenia, a placki lubią ;-)
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
ziemniaki (najlepsze będą typu B lub C, czyli takie z dużą zawartością skrobi) obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy z umiarem, mieszamy i przekładamy do sitka, żeby odciekły
po ok 10 minutach ziemniaki z sitka przekładamy do miski, dokładamy też skrobię, która osiadła na dnie
teraz do miski dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, pieprz i olej, wszystko dokładnie mieszamy
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papierze łyżką formujemy placki z masy ziemniaczanej, powinny mieć grubość ok. 1 cm.
blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na około 30-35 min, pieczemy tak długo, aż krawędzie placków ładnie nam się przyrumienią, no i gotowe
podajemy ze śmietaną, łososiem, szynką i z czym tam jeszcze sobie wymyślicie, smacznego ;-)