Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Pieczone żeberka: mięso potnij na małe porcje, umyj i osusz. Obsyp przyprawą do żeberek. Owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Rozgrzej olej i obsmaż żeberka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle, wyłóż całość na żeberka. Keczup wymieszaj z miodem i pokryj danie. Podlej wodą, nakryj i piecz ok. 120 min w temp. 180°C.
W ten sam sposób możesz przygotować schab karkowy, łopatkę czy mięso od szynki. Smaczna jest także tak przyrządzona kiełbasa, ale już bez potrzeby wcześniejszego obsmażania wędliny.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj margarynę, wlej mleko i utrzyj na gładką masę. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
Rozłóż wafle. Na każdy płat nałóż gorące puree ziemniaczane. Zwiń wafel w roladę (możesz ją dodatkowo owinąć folią aluminiową lub ściereczką). Odstaw, aby masa ziemniaczana ostygła, a rolada stężała.
Ostrym nożem pokrój ją ukośnie na plastry. W miseczce roztrzep jajko. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Plastry rolady zanurzaj w jajku, obtaczaj w bułce tartej.
Smaż na gorącym oleju na rumiano i od razu serwuj na stół. Podaj z żeberkami, fasolką szparagową. Udekoruj paskami papryki i natką. Do masy ziemniaczanej możesz także wsypać trochę szczypiorku albo posiekanej natki.Źródło: Takie jest życie