Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone ziemniaki podawane z ratatouille"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9333
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 224
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9333
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 224
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj ziemniaki, dokładnie osusz i zawiń w folię aluminiową. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na około godzinę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj bakłażana, pomidory i paprykę. Smaż 15 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami.
Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Przetnij je wzdłuż na pół, ale nie całkowicie. Ułóż na talerzach i na każdy nałóż porcję ratatouille. Posyp pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: łatwy.Źródło: TV14