Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi w sosie grzybowym z mięsem w kształcie róż.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Na stolnicy mieszamy mąkę, sól, masło w temperaturze pokojowej i mus dyniowy. Dolewamy stopniowo gorącą wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto kształtujemy w kulę. Odstawiamy pod przykryciem na minimum 30 minut. W czasie, gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy sos grzybowy. Kanie i cebule drobno siekamy. Dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny: zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Ciasto dzielimy na kawałki. Wałkujemy na cienkie placki. Za pomocą obręczy wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
Układamy 4 kółka na zakładkę. Przez środek układamy farsz.
Kółka składamy na pół. Lekko dociskamy.
Zwijamy tworząc różę.
W naczyniu do zapiekania wykładamy sos grzybowy. W sosie robimy otwory na róże. Róże układamy w przygotowane dołki w sosie grzybowym.
Gdy mamy już ułożone wszystkie pierogowe róże. Wlewamy 200 ml gorącej wody. Naczynie przykrywamy. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 180°C przez 30-45 minut.
Pierogi podajemy posypane natką pietruszki.
Kanie można zastąpić pieczarkami.