Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi nadziewane soczewicą"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24355
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 126
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4813
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24355
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 126
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4813
Składniki
Soczewicę zalej 2 i 1/2 szkl. wody. Mocz 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut, odcedź, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Dynię zetrzyj, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż 3 minuty. Dołóż soczewicę. Smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, 3/4 szklanki wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.
Pierogi wkładaj partiami na posolony wrzątek. Gotuj 2–3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmij. Przed podaniem pierogi możesz odsmażyć i polać zrumienioną na oleju cebulką.
Wersja kurpiowska: posiekaj 2 ugotowane ziemniaki oraz jajko ugotowane na twardo. Dodaj je do farszu zamiast dyni.
Jedna porcja zawiera: 320 kcalŹródło: Tina