Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli gorącą wodę ( na początku mieszamy łyżką). Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto (gdy będzie się kleiło to lekko podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie dodajemy do nich twaróg i ponownie ugniatamy. Do farszu wsypujemy zeszkloną cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na grubość ok.. 1-2 mm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. (Farsz można uformować w kuleczki, łatwiej się zlepia pierogi.) Pierogi przekładamy na tackę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką.
W garnku zagotowujemy wodę (ok.2 l), solimy i partiami gotujemy pierogi. Od wypłynięcia ok. 2 minuty. Smacznego! :)