Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ruskie drożdżowe pieczone"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
<strong>Przepis przysłała Magdalena Dopart z Maćkówki</strong>
Ciasto: drożdże utrzyj z cukrem. Margarynę stop w rondelku, ostudź. Mleko lekko podgrzej w osobnym rondelku. Żółtka roztrzep. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, mleko, drożdże, żółtka, śmietanę i marga rynę. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Farsz: ziemniaki obierz, umyj. Włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki dobrze utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj biały ser i cebule, oprósz solą i pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, wyrób.
Ciasto rozwałkuj nieco grubiej niż na zwykłe pierogi, szklanką wytnij kółka. Ułóż po łyżeczce farszu, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jajko roztrzep, posmaruj pierogi (możesz je posypać ulubionymi ziołami). Piecz na złoty kolor 15-20 minut w temp. 170-180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie