Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi ruskie z serem lub powidłami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe mleko i drożdże.
Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodać jajka (najlepiej 3 całe i 5 żółtek), masło, cukier, cynamon i odrobinę soli. Wszystkie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Papier do pieczenia pokroić na prostokąty, każdy przykryć cienką warstwą rozciągniętego ciasta, tak by jeden brzeg każdej karteczki pozostał wolny.
Przygotować nadzienie: powidła, konfitury lub ser utarty z żółtkami, masłem, cukrem i z dodatkiem rodzynek.
Na kwadraty ciasta kłaść łyżkę nadzienia i zwijać papier tak, by cały pieróg pozostał w środku, tzn. żeby jeden brzeg ćwiartki papieru pozostawiony bez ciasta, zachodził na drugi, a papier osłaniał cały pierożek.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. godzinę.
Przed podaniem pierogi posypać cukrem z cynamonem. W osobnej miseczce podać do nich kwaśną śmietanę.
* Na pierogi ruskie można używać ciasta francuskiego, maślanego lub drożdżowego. Zamiast 20 małych pierożków można zrobić jeden duży, grubo nadziany.Źródło: Życie na Gorąco Retro