Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi truskawkowe"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9846
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9846
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Przesianą mąkę, szczyptę soli, żółtko i masło mieszamy w misce, dolewając gorącą wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 milimetrów i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółeczku kładziemy po 1-2 truskawki, brzegi dokładnie zlepiamy.
Partiami wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i na średnim ogniu gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i posypujemy brązowym cukrem, polewamy śmietaną lub jogurtem albo stopionym masłem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 163 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 3 g/Węglowodany 34 g.
Do pierogów podajmy koktajl truskawkowy.Źródło: Rewia