Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z burakami i grzybami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Składniki
Buraki myję i zawijam w folię aluminiową. Piekę 60 min w 180 st. Studzę, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Grzyby moczę w małej ilości wody. Gotuję i siekam. Łączę z burakami i łyżką stopionego masła. Doprawiam solą i pieprzem.
Z mąki, żółtka, masła, 160 ml ciepłej wody i szczypty soli zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkowuję i wykrawam koła. Na środek każdego nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam.
Gotuję w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę na niej posiekane cebule. Okraszam tym pierogi.
ok. 90 min
<strong>Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Tina