Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z ciasta filo z łososiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20657
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20657
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem cytrynowym. Zawiń w folię aluminiową i piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Łososia możesz też upiec na patelni grillowej. Wystudź.
Podziel rybę widelcem na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj ser ricotta lub zmielony twaróg, posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto filo pokrój na prostokąty równej wielkości i przykryj wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Pierwszy prostokąt posmaruj roztopionym masłem, na nim ułóż drugi prostokąt ciasta, posmaruj masłem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Na połowę prostokąta nałóż farsz, krawędzie ciasta posmaruj masłem i zwiń formując pakiecik. Końce ciasta lekko dociśnij. Wierzch posmaruj masłem.
W ten sam sposób przygotuj pakieciki z pozostałych składników. Gotowe pakieciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Włóż blachę z pakiecikami, piecz ok. 15 minut.
50 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie