Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z czarnymi jagodami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 135
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 143
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22733
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 135
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 143
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22733
Składniki
Polane zrumienionym masłem:
szklanki mąki, szczypta soli, łyżeczka oleju, jajko, ok.3/4 szklanki ciepłej wody, 60 dag czarnych jagód, 2 łyżki cukru, masło do polania.
Przepis: Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie. Wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie).
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min. Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.
Jagody przebierz, usuń szypułki, opłucz i osącz. Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu po lewej stronie. Posyp cukrem jagody i wymieszaj przez potrząsanie.
Na wycięte z ciasta kółka nakładaj po łyżeczce jagód i sklejaj pierogi, formując ozdobną falbankę. Wrzucaj partiami do lekko osolonego wrzątku.
Po wypłynięciu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 min. Podawaj polane zrumienionym masłem lub tradycyjnie śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie