Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z dynią i ciecierzycą"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1408
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1408
Składniki
Farsz. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i osączamy na sicie. Cebulę i czosnek siekamy i rumienimy na oleju. Mieszamy ze startą na tarce o dużych oczkach dynią i soczewicą. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Studzimy i doprawiamy przyprawami tak, aby farsz był pikantny.
Ciasto. Z podanych składników zagniatamy w misce gładkie, bardzo elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.
Z rozwałkowanego na grubość 3 mm ciasta wykrawamy kółka lub kwadraty. Na środek każdego dajemy łyżeczkę zimnego farszu. Brzegi dekoracyjnie zlepiamy. Pierogi gotujemy 7-8 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy od razu lub odsmażone, np. na maśle.
Wartość odżywcza jednej porcji 375 kcal Białko 26 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 51 g. Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 2,40 zł.Źródło: Rewia