Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z jagodami i kardamonem"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk. Zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut.
Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka. Na każde nałóż po dwie łyżeczki jagód, i dokładnie zlep brzegi. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut.
Wyjmij, osącz na sitku. Podawaj gorące z odłożonymi owocami i łyżką masła.
Pycha sos
1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto.Źródło: Naj