Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną"
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 310
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 310
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Składniki
Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł.
Dodaj resztę mąki, stopione, przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Ugotuj ziemniaki, przepuść je przez praskę i przestudź. Sparzoną kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi. Układaj na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp majerankiem. Piecz ok. 25 min (w. 180 st.C).
Czas przygotowania: 70 minut 280 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień